Hendrik

Details over het schip Hendrik, BHS nummer 13317


Algemene gegevens
BHS-nummer Scheepsnaam Type schip Gebouwd van Bouwjaar Werf Plaats van de werf
13317 Hendrik Westlander Staal in 1928 van Eijk Overschie
Gebied en vracht
Oorspronkelijk vaargebied Oorspronkelijk soort vracht Huidige ligplaats
Rotterdam - Delft - Westland Den Haag en het Westland
Korte geschiedenis van dit schip
Dit type Westlander is jaren ingezet voor het vervoer van diverse grondstoffen van en naar de tuinders in en rond het Westland.
Je moet dan denken aan het vervoer van groenten en fruit maar ook aan het vervoer van grond, zand, kolen, paardenmest en in het ergste geval beer (= mensenstront)!

Dit schip is gebouwd in Overschie in opdracht van de heer W. J. Lam uit de Zweth, nabij Delft.

In 1988 is de zeilende Westlander van de sloop gered door Felix Reijmers.
Bij de restauratie zijn de kimmen en het vlak grotendeels vernieuwd.
Ook zijn nieuwe zwaarden, roer, giek, mast en nieuwe zeilen aangebracht.

Van 1996 tot 2007 heeft de Hendrik gezeild op de meren rond Lemmer.
In die periode is er een vaste motor in de Westlander geplaatst.

Vanaf juni 2007 is de Hendrik in handen van de huidige eigenaar.
Illustraties:
Klik hier voor de afbeelding Actie foto Hendrik
Gemaakt op/in: zomer 2013
Foto: A.C.Taal.
Creative Commons Licentie

Klik op de thumbnail voor een grotere illustratie (opent in een nieuw venster).
Maten
Lengte Breedte Diepgang Holte Tonnage Hoogte mast
13 m 20 cm 2 m 50 cm 0 m 30 cm 12,367 ton
Motoren:
Merk Type Serienr. Bouwjaar Nieuw of gereviseerd? Jaar geplaatst Jaar afgedankt
Mitsubishu Gereviseerd 2009
Verhalen over dit schip:
Zeilende Westlander Hendrik
Zeilende Westlander Hendrik
In 1928 is de zeilende Westlander Hendrik gebouwd op de werf van de heer A. van der Eijk te Overschie.
De opdrachtgever was de heer W.B. Lam (Wim, geboren in 1877), wonende in het plaatsje De Zweth langs de Schie. Op de meetbrief is de naam doorgestreept en veranderd in de naam ‘Westlander 5’. Onduidelijk is wat de reden hiervoor was en wanneer de naamsverandering heeft plaatsgevonden. Cook en kool as waren twee belangrijke producten wat schipper Lam vervoerde tussen Rotterdam – Delft en het Westland.
Volgens de dochter van de heer Lam is de ‘ Hendrik’ in de oorlogsjaren door tussenkomst van de Duitsers verdwenen. Na een zoektocht in 2008 heb ik de familie via het museum in oud Overschie gevonden. Het was voor haar en de verdere familie Lam een verrassing dat de ‘Hendrik’ nog steeds bestond.
Helaas is er een groot gedeelte van de geschiedenis van ‘De Hendrik’ onbekend.
In 1989 koopt Cees van Kampen de Westlander van een houthandelaar langs de Hollandse IJssel. Vervolgens verkoopt hij hem aan zijn toenmalige zwager Felix Reijmers. Felix Reijmers restaureert samen met Henk Blik de Westlander terug naar zijn oorspronkelijke staat. Het vlak en de kiemen worden vernieuwd, het rondhout, de zwaarden en het roer worden weer aangebracht en er worden nieuwe Dragon zeilen aangemeten. Zondag 16 april 1990 gaat ‘De Hendrik’ na deze grondige restauratie weer te water aan de Boterdijk te Arnhem waar de Westlander te huur wordt aangeboden en weer deel gaat nemen aan wedstrijden.
In 1996 neemt Jaap Maks de ‘Hendrik’ over van Felix Reijmers. De Hendrik verkast vanuit Arnhem naar het Friese Lemmer. Jaap Maks plaatst in de ‘Hendrik’ een vaste motor. Tot dan toe werd er gebruik gemaakt van een buitenboordmotor. De motor die geplaatst wordt is een 2 cilinder 18 PK Bukh motor. Ook Jaap Maks gebruikt de ‘Hendrik’ voor recreatief gebruik, neemt af en toe deel aan een wedstrijd en verhuurt zijn Westlander aan derden. In 2006 zet Jaap Maks de ‘Hendrik’ te koop en kom ik hem voor het eerst tegen op Marktplaats. Ik ben toen wezen kijken en trof een totaal verwaarloosde Westlander t aan. In juni 2007 staat de ‘Hendrik’ nog steeds te koop en gaan we nog eens naar de ‘Hendrik’ kijken. De ‘Hendrik’ was toen voorzien van een nieuwe verflaag, wat direct een heel ander aanblik gaf.
Na een proefvaart en advies van Ab van Marrewijk ging de kogel door de kerk: de koop werd gesloten! Op 5 juli 2007 varen we in 2,5 dag op de motor terug naar Maasland.
Inmiddels varen we 3 jaar met veel plezier met de ‘Hendrik’. De motor is vervangen door een 32 pk Mitsubishi motor. De vlakkoeling die is aangebracht voldoet uitstekend. Elk jaar wordt er in de wintermaanden menig uur geklust om de ‘Hendrik’ in goede conditie te houden.
Het zeilen met een Westlander is nog een hele kunst. Om aan te haken bij de TOP- zeilers zal nog menig uurtje geoefend moeten worden. Maar dat is ook de uitdaging! Alleen zeilen gaat niet, gelukkig heb ik een aantal ‘opstappers’ die graag mee gaan. Ko Rovers en Gerard de Jong zijn te vrienden die altijd van de partij zijn!
Het sociale ‘leven’ rond de wedstrijden en evenementen die we aandoen moet zeker benoemt worden! Het is heel leuk om met een enthousiaste groep mensen actieve bezig te zijn!